Knäck & Bräck är ett familjeföretag som startades hösten 2008 av Annalena Brage i Östra Tunhem , en liten by belägen ca en mil norr om Falköping i Västra Götaland. Idag ägs och drivs Knäck & Bräck av Annalena Brage och Niclas Geidvall.

Bara det bästa är gott nog

Vi har en viktig grundregel i allt vi gör – Bara det bästa är gott nog! Med det menar vi att man kan aldrig fuska sig till en bra produkt, de råvaror vi använder är de allra bästa vi kan hitta.

I bageriet bakar vi med forntida sädesslag, odlade i närområdet. Att knyta samman vårt tusenåriga arv att använda dessa forntida sädesslag med vårt moderna sätt att konsumera känns som ett sätt att sluta cirkeln och knyta ihop ”förr” och ”nu”.

Vårt mjöl är odlat lokalt och levereras av bonden själv till oss varje vecka. Vi använder mjöl från Berte Qvarn och Wästgötarnas gårdar. Wästgötarna är åtta bönder som specialiserat sig just på de forntida sädesslagen (se mer på www.wastgotarna.se).

Alla våra recept har skapats och utformats utifrån dessa mjölers unika karaktärer. Våra fröer, bär och tillbehör handlar vi, så mycket som möjligt, svenskt och utan tillsatser. Vi använder inga tillsatser, inget socker i knäckebrödet, ingen jäst och inget tillsatt fett.

Gammalt möter nytt

De gamla sädesslagen är ett kulturarv som är viktigt att vårda in i framtiden. Spelt eller dinkel (som det i modern tid kallas) har odlats i 8000 år, och emmer, som är ett urvete och ursprunget till spelt, har odlats i över 12 000 år. Dessa vetesorter innehåller mer essentiella aminosyror och antioxidanter som stärker kroppens immunförsvar än de moderna veteslagen.

Spelt innehåller dessutom ett kroppseget antibiotikum som heter tiocyanat. Dessutom har spelt lägre GI än vanligt vete och hjälper därför till att hålla ett lågt blodsocker.

Nya smaker och former

Smaker och former inspireras av svenska traditioner och vi vill gärna att vårt knäckebröd ger en upplevelse för alla sinnen, även det visuella. Därför bakar vi gärna vårt knäckebröd i lite annorlunda former. Det ska vara roligt att ge bort knäckebröd från Knäck & Bräck och ännu roligare att få.

Från Falköping till ”hela världen”

Vi har fått förtroendet att leverera vårt knäckebröd såväl till vårt svenska Kungahus på Drottningholm som till Harrods delikatessavdelning i London. Stolta är vi också för att våra produkter ingått i det fasta sortimentet på Globus, Zurich och att har levererat till Stockmanns, Helsingfors.

Knäck & Bräck har genom åren levererat produkter till bland annat England, Tyskland, Hongkong, Norge, Schweiz, Finland och förstås i Sverige – från Kiruna i norr till Falsterbo i söder!

Vi är mycket stolta över att vara ett svenskt landsbygdsföretag som också har möjlighet att få berätta om våra svenska bönders fina råvaror – utan vårt underbara mjöl blir det inget knäckebröd!

Knäck & Bräck har fått ta emot Gastronomiska Akademins utmärkelse.

”För att med stort mod och stor beslutsamhet byggt upp en internationellt framgångsrik knäckebrödsverksamhet baserad på gamla närproducerade sädesslag och originella former.”

Läs mer här!

Pin It on Pinterest